Strafbeschikking nog na de corona periode
Een strafbeschikking is een besluit van het Openbaar Ministerie (OM) waarbij een straf wordt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Dit kan onder andere gaan om geldboetes, taakstraffen of een rijontzegging. De vraag of een strafbeschikking nog na de coronaperiode van toepassing is, raakt aan verschillende juridische aspecten.
Rechtsgeldigheid van Strafbeschikkingen
- Onveranderd beleid: Strafbeschikkingen blijven ook na de coronaperiode rechtsgeldig. De coronapandemie heeft geen invloed op de geldigheid van strafbeschikkingen die tijdens of na deze periode zijn uitgevaardigd.
- Termijnen: De termijnen voor het opleggen van een strafbeschikking of het maken van bezwaar hiertegen zijn niet gewijzigd door de coronaperiode. Het is belangrijk om tijdig bezwaar te maken indien men het niet eens is met de strafbeschikking, doorgaans binnen 14 dagen na ontvangst.
- Bezwaar en verzet: Indien men het niet eens is met een strafbeschikking, kan men hiertegen in verzet gaan. Dit moet binnen 14 dagen na de dagtekening van de strafbeschikking worden gedaan. De zaak zal dan alsnog voor de rechter komen.
Invloed van Corona op Strafrechtelijke Procedures
Tijdens de coronaperiode hebben bepaalde strafrechtelijke procedures te maken gehad met vertragingen of aanpassingen, zoals digitale zittingen. Echter, deze aanpassingen hebben geen invloed op de geldigheid van de strafbeschikkingen zelf.
Samenvattend: Strafbeschikkingen blijven ook na de coronaperiode rechtsgeldig en de termijnen en procedures rondom strafbeschikkingen zijn onveranderd gebleven. Het is belangrijk om tijdig bezwaar te maken indien men het niet eens is met de strafbeschikking.