Huurkoop

Huurkoop

Wanneer partijen afspreken dat een bepaald product wel al geleverd wordt maar dat het eigendom van het product pas overgaat als ook daadwerkelijk de koopsom van het product voldaan is, gaat het om een koopovereenkomst op afbetaling. Dit noemt men ook wel huurkoop.

Verschil koop op afstand

Bij een koop op afstand gaat de eigendom van het gekochte product direct over bij de levering van het product. Huurkoop lijkt dus op dit fenomeen, alleen bij huurkoop gaat de eigendom van het product dus pas over bij het betalen van de koopsom van het product en niet bij de levering.

Opschortende voorwaarde

Het betalen van de koopsom is een opschortende voorwaarde. Zolang de koopprijs niet betaald is, is het eigendomsrecht opgeschort. De verkoper blijft juridisch gezien de eigenaar totdat de koper de koopsom betaald.

Meer zekerheid

Deze wijze van financieren biedt de verkoper meer zekerheid dan de gewone koop op afstand. Men ziet deze handelswijze veel bij bijvoorbeeld de verkoop van auto’s. De gewone koop op afstand komt weinig meer voor gezien het voordeel dat huurkoop een verkoper biedt.

Verschil huurkoop en leasen

Dan nog kort het verschil tussen leasen en huurkoop. Bij huurkoop gaat het eigendomsrecht over zodra de koopsom van het product wordt voldaan. Bij leasen is de eigendomsoverdracht aan het einde van het leasecontract geen standaard procedure. Eigendomsoverdracht is dan optioneel. Bij de huurkoop is de eigendomsoverdracht juist het eindpunt van de overeenkomst. De eigendomsoverdracht geschiedt van rechtswege door het betalen van de koopprijs.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

huurkoop

Veel gelezen artikelen

Bel nu