Vaste huurcontracten kunnen niet zomaar opgezegd worden door verhuurders. Vaste huurders genieten huurbescherming. Bij tijdelijke of andersoortige huurcontracten kan de huurbescherming verschillen. In dit artikel wordt de huurbescherming vanuit het huurrecht in verschillende situaties besproken.
Huurbescherming bij vast huurcontract
Een verhuurder kan niet zomaar een huurcontract eenzijdig opzeggen. De huurder heeft namelijk huurbescherming als er sprake is van een vast huurcontract.
Reden voor opzegging
De verhuurder kan het contract slechts opzeggen indien dat geval in de wet geregeld is. Een reden voor opzegging kan overlast of een huurachterstand zijn. De omstandigheid dat de verhuurder de verhuurde ruimte dringend voor eigen gebruik nodig heeft, is ook een reden voor opzegging.
Beëindiging contract
Een verhuurder mag in het huurrecht een huurcontract beëindigen als de huurder overlast veroorzaakt of de huur al een aantal maanden niet betaald heeft. Bent u de huurder en het niet eens bent met de opzegging? Dan kan een verhuurder niet zomaar het contract beëindigen.
Huurder gaat niet akkoord
Als de huurder niet akkoord gaat, is rechterlijke tussenkomst nodig voor de verhuurder om de beëindiging af te dwingen. Het is dan aan de verhuurder om te bewijzen dat er een goede grond is om het huurcontract op te zeggen.
Eigen gebruik verhuurder
Als een verhuurder een verhuurde ruimte dringend nodig heeft voor eigen gebruik, kan hij dus ook de huur opzeggen. De verhuurder kan het niet zelf afdwingen, maar moet ook in dit geval naar de rechter stappen. Wederom komt de bewijslast bij de verhuurder te liggen.
Opzegtermijnen huurovereenkomst
Als een verhuurder opzegt, dient dat tijdig te gebeuren. Er zijn verschillende opzegtermijnen. Dit hangt af van de duur van de huurovereenkomst:
- Korter dan één jaar een huurovereenkomst kent een opzegtermijn van drie maanden;
- Langer dan één jaar, maar korter dan twee jaar een huurovereenkomst kent een opzegtermijn van vier maanden;
- Langer dan twee jaar, maar korter dan drie jaar een huurovereenkomst kent een opzegtermijn van vijf maanden;
- Langer dan drie jaar een huurovereenkomst kent een opzegtermijn van zes maanden.
Naast het feit dat de verhuurder tijdig moet opzeggen, moet deze opzegging ook per aangetekende brief geschieden.
Koop breekt geen huur
Het verkopen van de gehuurde ruimte door de verhuurder is geen geldige reden voor opzegging. Als de verkoop doorgaat, wordt de koper de nieuwe verhuurder. Koop breekt geen huur!
Huurbescherming tijdelijk huurcontract
De verhuurder van een woning mag u een tijdelijk contract aanbieden. Hierbij wordt een grens getrokken bij een contractduur van 2 jaar. Indien een contract korter is dan 2 jaar, moet u direct uit uw woning zodra het contract eindigt. Als het contract langer duurt dan 2 jaar moet de huur tijdig opgezegd worden om het contract geldig te beëindigen.
Vormvereisten herinnering
De vormvereisten voor een herinnering aan de einddatum van het huurcontract zijn niet streng. Zowel een brief als een e-mail als een ander elektronisch bericht zoals een Whatsapp-bericht volstaat hiervoor. Als de verhuurder verzuimt deze herinnering te versturen, wordt het tijdelijke huurcontract automatisch omgezet in een vast huurcontract.
Contract eerder opzeggen
In het geval dat de verhuurder laat weten het contract eerder op te willen zeggen, dan staat het de huurder vrij om deze wens te weigeren. De huurder geniet huurbescherming tegen willekeurige beslissingen van de verhuurder.
Juridische hulp nodig?
Als u het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met u op. Het eerste gesprek is helemaal gratis en vrijblijvend! Zelf bellen kan natuurlijk ook. Wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380.
Leegstandwet
In bepaalde gevallen kan sprake zijn van huur tegen de achtergrond van de Leegstandwet. Die gevallen zijn latere sloop, renovatie of verkoop van de gehuurde woning.
Voorwaarden contract
Dat brengt met zich mee dat het betreffende huurcontract een tijdelijk contract is. Toch gelden er enkele andere regels dan die hierboven zijn opgesomd. Als u huurt via de Leegstandwet wordt uw woning in de toekomst gesloopt, gerenoveerd of verkocht.
- Het contract moet een duur hebben van meer dan een half jaar. Als de woning bestemd is om verkocht te worden, moet de duur meer dan drie maanden zijn. Het contract wordt automatisch beëindigd na het verstrijken van die termijnen.
- Het contract moet een bepaling bevatten die aangeeft dat de woning wordt gehuurd via de Leegstandwet.
- Voor het verhuren via de Leegstandwet moet een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Dit moet tevens in het contract worden opgeschreven.
- De periode en het maximale huurbedrag die in de vergunning staan, moeten ook worden weergegeven in het contract.
Als niet aan deze eisen wordt voldaan en wel huur wordt betaald, dan is het mogelijk dat de huurder wel huurbescherming geniet.
Om hier zeker van te zijn is het raadzaam contact op te nemen met een jurist of een advocaat.
Huurbescherming kamerhuur
Er zijn drie mogelijke varianten voor het huren van een kamer: vaste huur, tijdelijke huur en hospitahuur. Er geldt ook huurbescherming voor kamerhuur.
Huurbescherming bij vaste kamerhuur
Er is sprake van huurbescherming bij vaste kamerhuur. Dit betekent dus dat een verhuurder het contract niet zonder goede grond mag opzeggen.
Huurbescherming bij tijdelijke kamerhuur
Voor tijdelijke kamerhuur geldt dat het contract eindigt op de einddatum, mits de verhuurder op de juiste wijze opzegt. Ook in dit geval mag de huurder weigeren wanneer een verhuurder het contract eerder dan de einddatum wil opzeggen.
Vormvereisten opzegging
De vormvereisten voor opzegging zijn hetzelfde als bij vaste kamerhuur, de opzegging geschiedt per brief, e-mail of andersoortig elektronisch bericht. Ook dit moet tijdig gebeuren, minimaal één en maximaal drie maanden voor het aflopen van het huurcontract.
Uw verhuurder moet uw huurcontract schriftelijk opzeggen via een brief, mail of app-bericht. Als dit niet gebeurt, verandert het tijdelijke contract automatisch in een vast contract. De huurbescherming geldt dus ook vanaf het moment dat er sprake is van een vast contract.
Hospitahuur
In het geval van hospitahuur woont verhuurder/hospita in dezelfde woning als de huurder. De eerste negen maanden van het huurcontract brengen nog geen huurbescherming met zich mee.
Beëindiging contract
Het staat de hospita dan vrij het contract op te zeggen zonder het aanvoeren van een geldige reden. Na verloop van die negen maanden is wel een geldige reden vereist voor beëindiging van het contract. Als de huurder niet akkoord gaat, is tussenkomst van de rechter vereist. De hospita moet minstens drie maanden voor de gewenste datum van opzegging laten weten dat hij dat wil doen.
Heeft u hulp nodig van een advocaat gespecialiseerd in huurrecht? Neem dan gauw contact op en schakel de hulp van een goede huurrecht advocaat in!
Huurrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Utrecht. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in huurrecht zaken.
Meer weten over het huurrecht?
Lees meer over bijvoorbeeld:
Veelgestelde vragen
Wat is huurbescherming?
Huurbescherming betekent dat u bepaalde rechten geniet als u een huis huurt. Hierdoor kan de verhuurder de huur niet zomaar opzeggen. In welke mate u huurbescherming heeft, hangt af van de overeenkomst en de woningen. Bij een tijdelijke overeenkomst heeft u bijvoorbeeld beperkte huurbescherming. Daarnaast zijn er bepaalde woningen waarbij u geen huurbescherming geniet, zoals in een verzorgingshuis.
Geldt er huurbescherming bij een mondelinge afspraak?
Een mondelinge afspraak is ook een geldige afspraak. In principe heeft u daarom ook huurbescherming met betrekking tot een mondelinge huurafspraak. Het is echter verstandiger om de afspraken wel schriftelijk vast te leggen. Een mondelinge afspraak is namelijk moeilijk te bewijzen.
Is er sprake van huurbescherming bij kamerhuur?
Bij het huren van een kamer, geniet u meestal ook huurbescherming. Het geval van huurbescherming bij kamerhuur is dus dat u niet zomaar uit uw kamer gezet kan worden. De verhuurder kan de kamerhuurder dus alleen uit de kamer zetten, als de rechter daarvoor toestemming gegeven heeft. Hiervoor is vereist dat de verhuurder een geldige opzeggingsgrond aanvoert. Er is dus ook sprake van huurbescherming bij kamerhuur.
Contact opnemen
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde pro deo advocaat gauw contact met u op. Het eerste gesprek met één van onze advocaten is volledig gratis en vrijblijvend. Wij zijn telefonisch bereikbaar via: 088 – 1810 380.