Alimentatie wordt op 2 manieren vastgesteld. U kan met uw ex-partner overeenkomen voor welk bedrag de alimentatie wordt vastgesteld. Dit moet u opnemen in de echtscheidingsconvenant. De berekening hangt uiteraard af van wat u beiden kunt missen en wat de financiële behoeften zijn. Ook kunt u het alimentatiebedrag door de rechter laten vaststellen.
Alimentatie zelf vaststellen
Kunt u goed met uw (ex)-partner overweg? Dan is het een mogelijkheid dat u zelf de hoogte van de alimentatie vaststelt. Dit dient u vervolgens op papier te zetten. Zodra de rechter deze afspraak bekrachtigd heeft, krijgt deze rechtsgeldigheid. Dit betekent dat u de alimentatie kan gaan vorderen van de ex-partner die de alimentatie niet betaalt. Dit is niet verplicht wanneer u niet getrouwd bent, maar het is wel sterk aan te raden zodat u later niet in het geding komt. Wanneer u getrouwd bent, dan moet dezelfde afspraak over alimentatie worden opgenomen in uw echtscheidingsconvenant. Wanneer de rechter de scheiding bekrachtigt, wordt de echtscheidingsconvenant tegelijkertijd rechtsgeldig verklaard.
Alimentatie door de rechter vastgesteld
Als u wilt dat de rechter de alimentatie vaststelt, dan is het verplicht om hierbij de hulp van een advocaat te vragen. Bent u het samen eens over het bedrag, dan hoeft u maar één advocaat in te schakelen. Als u het niet eens bent, dan heeft u ieder een eigen advocaat nodig. Uw advocaat dient bij de rechtbank het alimentatieverzoek in. De hoogte van het bedrag is gebaseerd op het inkomen en de persoonlijke situatie van beide ex-partners. Hiervoor gebruikt de rechter verschillende tabellen, zoals de behoeftetabel en de draagkrachttabel.
Verzoek, verweerschrift en tegenverzoek
Nadat uw alimentatieverzoek is ingediend, stuurt de rechtbank een kopie hiervan aan de tegenpartij van wie de kinderalimentatie of partneralimentatie gevraagd wordt. Gaat het om onderhoudskosten van zowel de partner als de kinderen, dan worden deze verzoeken door de rechter tegelijkertijd behandeld. De andere partij kan ook weer met de hulp van een advocaat – via een verweerschrift – laten weten het niet eens te zijn met het verzoek. Het verweer moet onderbouwd zijn met een berekening en bewijsstukken. Uw ex-partner kan ook een tegenverzoek doen. Onze gespecialiseerde advocaten helpen u hier graag bij.
Kinderalimentatie vastgesteld door rechter
De rechter bepaalt uw kinderalimentatie aan de hand van onderstaande vier stappen:
- 1: Wat verdient u als gezin?
- 2: Wat is de behoefte van uw kind?
- 3: Wat is de draagkracht van beide ouders?
- 4: Wat houdt de omgangsregeling in en wat is het kindgebonden budget?
Hoogte partneralimentatie
De rechter bepaalt uw partneralimentatie aan de hand van onderstaande drie gronden:
- Er wordt vastgesteld welk bedrag er nodig is om de levensstandaard van het huwelijk vast te houden.
- Er wordt vastgesteld welke mogelijkheden er zijn om een eigen inkomen te verdienen door beide partners.
- Ten slotte wordt vastgesteld hoeveel alimentatie beide partners kunnen betalen.
Contact opnemen
Als u het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook. Wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380.
Neem contact op
Alimentatie opnieuw vaststellen
Zodra uw alimentatie eenmaal is vastgesteld, betekent dit niet dat deze nooit meer kan worden aangepast. Hiervoor zijn meerdere redenen. Onder meer kan het inkomen van één van de ex-partners veranderen, er kan een kindje worden geboren bij één van de ex-partners of de omgangsregeling kan veranderen. Dit alles geeft de mogelijkheid uw alimentatie opnieuw te laten berekenen. Heeft u hier graag juridische hulp bij? Klik dan hier.
Alimentatie verhoging 2023
Per 1 januari 2023 is de alimentatie verhoogd met 3,4%. Deze wettelijke indexering wordt ieder jaar toegepast. Het is aan de alimentatie betalende partner om het bedrag van 2022 te betalen +3,4%. De verhoging vindt plaats bij zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie. Deze wettelijke
Alimentatie met terugwerkende kracht vastgesteld
Over het algemeen is het slechts in één geval mogelijk om alimentatie met terugwerkende kracht vast te stellen of te vorderen. De rechter zal meestal als ingangsdatum van de alimentatie de datum van de indiening van het alimentatieverzoek gebruiken. Over de periode tussen toewijzing van de alimentatieverplichting en indiening van het verzoek kan met terugwerkende kracht gevorderd worden. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een eerdere datum dan de indieningsdatum te gebruiken.
Scheidingsadvocaat uit eigen regio
Het is duidelijk dat voor goede alimentatieafspraken de hulp van een ervaren scheidingsadvocaat geen overbodige luxe is. Onze advocaten zijn specialisten op het gebied van alimentatie berekenen. Hierdoor weet u zeker dat uw alimentatieverzoek zo goed mogelijk onderbouwd wordt. Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in scheidingszaken. Klik hier voor een contactformulier voor een scheidingsadvocaat. Zelf bellen kan ook, wij zijn bereikbaar op 088 – 1810 380.
Meer weten over alimentatie?
Lees meer over bijvoorbeeld:
- Partneralimentatie
- Kinderalimentatie
- Minder alimentatie betalen door schulden
Veelgestelde vragen alimentatie vastgesteld
Wat is een normaal bedrag aan alimentatie?
Volgens het NIBUD kost een kind op maandelijkse basis ongeveer 400 euro. Dit geldt voor een gezin met twee kinderen en een gemiddeld inkomen. De alimentatie komt dan neer op ongeveer 140 euro per kind per maand. Dit verschilt natuurlijk per gezin en per situatie, dus u kunt rekenen op een bedrag variërend tussen 100 en 500 euro per maand.
Wat is het minimale bedrag aan alimentatie?
Het laagste bedrag dat de rechter mag vaststellen is 25 euro per kind per maand. Hierbij is vereist dat de alimentatie verplichte ex-partner het minimumloon verdient.
LB zegt
Ik ga met mijn man scheiden en we hebben een kindje, daarom zoek ik nu zoveel mogelijk informatie over alimentatie. Ik wil dat als het om alimentatie gaat de rechter de alimentatie zal vaststellen, maar ik wist niet dat dan het verplicht is om hierbij de hulp van een advocaat te vragen. Nou, nu ga ik op zoek naar een goede advocaat! Bedankt voor de informatie.
Pro deo advocaat zegt
Als u uw gegevens achterlaat in het formulier op deze site wordt u gekoppeld aan een familierecht advocaat uit uw omgeving.
Peter zegt
Hallo,
Ik ben in december vorig jaar gescheiden. Mijn ex-vrouw en ik zijn er goed uitgekomen wat verdeling en convenant betreft. Ik had tijdens de scheidingsprocedure een draagkracht berekening gedaan middels internet. Draagkracht was nihil, ik heb bijna alles schulden op me genomen. Nu heeft mijn ex sinds februari een bijstandsuitkering. De gemeente heeft mijn gegevens gevraagd. Die heb ik verstrekt. Nu komen hun op een alimentatie onderhoudsplicht van 155 euro per maand op grond van de participatie-eenheid, rekenmethode Buijs. Ook nog een maand terugwerkende kracht. En er is geen bezwaar mogelijk. Ik moet dan naar rechter gaan om te toetsen als alles klopt en mag wat ze berekend hebben. Voor mij is het niet mogelijk dit te toetsen. Hebben jullie ervaring met deze nieuwe vorm van de participatie wet en de methode Buijs?
Pro deo advocaat zegt
U kunt hiervoor het beste advies opvragen van een familierechtadvocaat. Als u uw gegevens achterlaat op het formulier op deze pagina onder de kop “Krijg direct hulp” wordt u gekoppeld aan een ervaren advocaat uit uw omgeving.
J. zegt
Mijn oom en tante zijn uit elkaar gegaan en nu willen ze meer weten over de alimentatie. Interessant dat een advocaat verplicht is, als men wil dat de rechter de alimentatie vaststelt. Is het ook mogelijk zelf samen hierover afspraken te maken?
Pro deo advocaat zegt
Uw oom en tante kunnen ook een mediator of 1 advocaat inschakelen een overeenkomst sluiten en deze niet vastleggen bij de rechter.
A. A zegt
Mijn zoon van 17 wil graag alimentatie aanvragen en wel met terugwerkende kracht. Hij draagt niet de naam van zijn vader, is het toch mogelijk om alimentatie aan te vragen?
Pro deo advocaat zegt
U kunt het beste het formulier invullen zodat een ervaren familierechtsadvocaat met u contact kan opnemen. Ik kan u wel alvast zeggen dat alimentatie met terugwerkende kracht bijna nooit wordt gegeven.
Xun zegt
De moeder van mijn zoon krijgt sinds kort bijstandsuitkering, we zijn nooit getrouwd geweest en ook niet samen gewoond. Van de gemeente moet ik alimentatie betalen. Ben ik verplicht om te betalen? Zo ja, hoe kan ik berekenen wat ik moet betalen? Want het bedrag die zij hebben vastgesteld is belachelijk hoog.
Pro Deo Advocaat zegt
Geachte heer Xun,
Dat is vervelend. Kunt u het formulier op de website invullen? Een gespecialiseerde advocaat neemt dan vrijblijvend met u contact op.
Vriendelijke groet