Advies bij het uit huis zetten van een ex-partner
Het probleem dat je beschrijft heeft zeker juridische aspecten, met name op het gebied van huurrecht en mogelijk zelfs familierecht. Hier zijn enkele stappen die je vriendin kan overwegen:
1. Controleer het huurcontract of eigendomsdocumenten
- Als je vriendin de enige eigenaar of huurder is, heeft zij mogelijk meer rechten om haar ex-partner te verzoeken het huis te verlaten.
- Als beide namen op het huurcontract of eigendomsdocumenten staan, wordt het ingewikkelder en kan het nodig zijn om juridische stappen te ondernemen om de situatie op te lossen.
2. Zoek juridische hulp
Aangezien je vriendin aangeeft dat ze behoefte heeft aan een advocaat op basis van onvermogen, kan ze een beroep doen op gesubsidieerde rechtsbijstand. In Nederland wordt dit geregeld via de Raad voor Rechtsbijstand. Ze kan een toevoeging aanvragen, wat betekent dat de overheid een deel van de advocaatkosten dekt, afhankelijk van haar inkomen.
3. Procedure bij de rechter
- Als de ex-partner weigert te vertrekken en er is geen andere oplossing mogelijk, kan je vriendin via een civiele procedure de rechter vragen om een uitzettingsbevel.
- Dit kan tijd en geld kosten, maar als haar ex-partner geen recht heeft om in het huis te blijven, zal de rechter waarschijnlijk in haar voordeel beslissen.
4. Hulp van instanties
Er zijn ook verschillende instanties die hulp kunnen bieden in dergelijke situaties, zoals het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket kan gratis juridisch advies geven en kan wellicht helpen bij het vinden van een geschikte advocaat.
5. Veiligheid
Als er sprake is van dreiging of geweld, moet de veiligheid van je vriendin altijd voorop staan. In dat geval moet ze contact opnemen met de politie of een opvanghuis voor slachtoffers van huiselijk geweld.
Het is belangrijk dat je vriendin zo snel mogelijk juridische hulp zoekt om haar situatie op te lossen. Een advocaat kan haar het beste adviseren over de specifieke stappen die ze kan nemen in haar situatie.