Erfrecht en Uw Rechten als Erfgenaam
Wanneer een persoon overlijdt, wordt hun nalatenschap verdeeld volgens het erfrecht. Als juridische expert kan ik u uitleggen hoe dit werkt, vooral in situaties waar er geen testament is of er sprake is van vervreemd familielid.
1. Wettelijke Erfrechtelijke Verdeling
- Vererving bij versterf: Als er geen testament is, wordt de nalatenschap verdeeld volgens de wettelijke regels van erfrecht. In Nederland betekent dit dat de erfenis in eerste instantie naar de echtgenoot en kinderen van de overledene gaat.
- Kinderen als erfgenamen: Kinderen erven in gelijke delen, ongeacht de aard van hun relatie met de overledene. Dus zelfs als u geen contact had met uw moeder, heeft u wettelijk gezien nog steeds recht op een deel van de erfenis.
2. Testament
- Testamentaire beschikkingen: Als uw moeder een testament heeft achtergelaten, dan bepaalt het testament wie de erfgenamen zijn en hoe de nalatenschap wordt verdeeld.
- Onterving: In een testament kan iemand ook onterfd worden. Echter, zelfs als u onterfd bent, heeft u als kind recht op een legitieme portie, het zogenaamde “legitieme portie”, wat een deel van de erfenis is waar u recht op heeft.
3. Praktische Stappen
- Check voor een testament: U kunt navragen bij het Centraal Testamentenregister of er een testament is.
- Overleg met een notaris: Het kan nuttig zijn om een notaris te raadplegen voor advies over uw specifieke situatie en rechten.
Als u nog vragen heeft of als er specifieke omstandigheden zijn die van invloed kunnen zijn op uw situatie, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen.