Juridische aspecten van ouderlijk gezag na een scheiding
Wanneer ouders uit elkaar gaan, spelen juridische overwegingen een belangrijke rol bij beslissingen die betrekking hebben op hun kinderen. Hieronder worden de relevante aspecten met betrekking tot ouderlijk gezag en verhuizing naar het buitenland besproken.
Ouderlijk gezag
- In Nederland hebben beide ouders automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag als zij getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben op het moment van de geboorte van het kind. Dit betekent dat beide ouders gelijkwaardig zijn in het maken van belangrijke beslissingen over het leven van hun kind.
- Als de ouders niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, maar de vader wel officieel als vader is erkend, kan hij samen met de moeder gezag aanvragen bij de rechtbank.
Beslissingen over verhuizing
- Als beide ouders gezamenlijk ouderlijk gezag hebben, is toestemming van de andere ouder nodig voor belangrijke beslissingen zoals een verhuizing naar het buitenland. Dit geldt ook voor tijdelijke verhuizingen.
- Indien de ouders het niet eens kunnen worden over de verhuizing, kan de ouder die wil verhuizen de kwestie voorleggen aan de rechter. De rechter zal dan een beslissing nemen die in het belang van het kind wordt geacht.
In uw geval, als u en de vader gezamenlijk ouderlijk gezag hebben, heeft u zijn toestemming nodig om met uw kind naar het buitenland te verhuizen, zelfs als het tijdelijk is. Als er onenigheid is, kunt u overwegen om juridische hulp in te schakelen of een verzoek in te dienen bij de rechtbank voor toestemming.