Bent u opgeroepen als getuige door een advocaat of rechter bij een rechtszaak? Dan heeft u bepaalde plichten, maar gelukkig ook rechten als getuige.
Voorafgaand aan de rechtszitting
Als de rechter wil dat u een getuigenverklaring aflegt, dan ontvangt u hiervoor een oproep. Dat gebeurt via de gerechtsdeurwaarder of per aangetekende brief. U bent in principe altijd verplicht te verschijnen. Er zijn echter uitzonderingen: als u bijvoorbeeld bedreigd wordt, wordt u mogelijk buiten de rechtszaal om verhoord. Ook kunt u verzoeken om de zitting achter gesloten deuren te laten plaatsvinden of de getuigenverklaring bij de dichtstbijzijnde rechtbank af te leggen. Getuigt u in een strafzaak, dan bestaat de mogelijkheid tot het aanvragen van een tolk. Ook kunt u verzoeken om de verdachte te laten verwijderen voor de duur van uw verhoor. Zo geniet u dus voorafgaand aan de zitting al enkele rechten als getuige.
Tijdens de rechtszitting
Direct voorafgaand aan uw verklaring legt u meestal een eed of belofte af. Hiermee geeft u aan naar waarheid te zullen antwoorden op de vragen die worden gesteld. Dat wil echter niet zeggen dat u op iedere vraag direct antwoord hoeft te geven. Brengt een vraag u in verlegenheid omdat u door te antwoorden uzelf of een familielid in het nauw brengt? Of omdat u een beroepsgeheim hebt? Dan kunt u dat aangeven. De rechter beslist in zo’n geval of u het antwoord schuldig mag blijven. Als u iets niet meer precies weet, mag u dat bovendien gerust zeggen. Zo geniet u ook tijdens de zitting enkele rechten als getuige.
Na het afleggen van uw verklaring, leest men deze soms ter controle vanaf papier aan u voor. Als u het eens bent met de schriftelijke weergave, ondertekent u deze.
Contact opnemen
Als u het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380.
Kostenvergoeding en slachtofferhulp
Het afleggen van een getuigenverklaring vergt tijd. Bovendien maakt u soms reiskosten of andere noodzakelijke kosten. Hier kunt u een kostenvergoeding voor krijgen. Als getuige van een misdrijf of ongeval komt u bovendien in aanmerking voor begeleiding door Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen u helpen de gebeurtenis te verwerken.
Heeft u een oproep ontvangen om een getuigenverklaring af te leggen bij de rechter? Neem dan contact op met een pro deo strafrechtadvocaat om alles te weten te komen over uw rechten en plichten.
Advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vind u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft rechten van getuigen.
Meer weten over andere rechtsgebieden?
Leer meer over bijvoorbeeld:
Veelgestelde vragen over rechten en plichten van getuigen
Wat doet een getuige bij een rechtszaak?
Het uitgangspunt is dat u als getuige een getuigenverklaring aflegt over datgeen de rechter of een ander van u vraagt. Niet alleen de rechter kan een getuige oproepen, ook de andere partijen kunnen dit.
Wat als u liegt als getuige?
Als getuige bent u binnen de rechtszaal gehouden slechts de waarheid te spreken. In het geval u dat niet doet en u liegt, dan bent u strafbaar. Dit wordt ‘meineed’ genoemd. Daarnaast is het van belang dat u slechts vertelt wat u zelf heeft waargenomen. Dit betekent dus geen informatie welke via via bij u terecht is gekomen. Dat is dan wel geen meineed, maar niet de bedoeling.
Heeft een getuige ook zwijgrecht?
Het hangt er vanaf wie u vraagt om te getuigen. Als de politie u vraagt op het bureau te komen getuigen, dan heeft u zwijgrecht en hoeft u dus niet te antwoorden. Als de rechter u vraagt om te getuigen, dan bent u daartoe verplicht. Dit betekent dus dat uw zwijgrecht niet van toepassing is ten overstaan van de rechter.
Kan een getuige zijn verklaring intrekken?
Nee, een getuige kan zijn verklaring niet intrekken of uit het juridische dossier halen. Dit betekent dus dat wat u als getuige zegt, mogelijk tot een daadwerkelijke veroordeling van een verdachte leidt. Eenmaal gesproken kan u niet meer terug. U heeft wel andere rechten als getuige.
Geef een reactie