Rechtmatig of onbehoorlijk bestuur?
In de situatie waarin een burgemeester opzettelijk nalaat om bezwaren van belanghebbenden af te handelen, zou dit kunnen worden gezien als onbehoorlijk bestuur. In het Nederlandse bestuursrecht zijn er bepaalde beginselen van behoorlijk bestuur waaraan bestuursorganen, zoals een burgemeester, zich moeten houden. Enkele relevante beginselen zijn:
1. Zorgvuldigheidsbeginsel
Een bestuursorgaan dient zorgvuldig te handelen en beslissingen goed voor te bereiden en te motiveren. Het opzettelijk niet afhandelen van bezwaren kan worden gezien als een schending van dit beginsel.
2. Beginsel van fair play
Dit beginsel vereist dat het bestuursorgaan eerlijk en open handelt en belanghebbenden een eerlijke kans geeft om hun belangen te verdedigen. Door rijkere belanghebbenden te “dwingen” naar de rechtbank te gaan, kan de burgemeester mogelijk in strijd handelen met dit beginsel.
3. Recht op toegang tot de rechter
Hoewel belanghebbenden altijd het recht hebben om naar de rechter te stappen, kan het opzettelijk niet behandelen van bezwaren worden gezien als een poging om dit recht te belemmeren, vooral als er geen excuus of teruggave van griffiegeld is.
Gezien deze beginselen lijkt het handelen van de burgemeester als onbehoorlijk bestuur te kunnen worden geclassificeerd. Belanghebbenden zouden in dit geval juridische stappen kunnen overwegen om de situatie aan te vechten en eventueel compensatie of een herziening van het besluit te verkrijgen.
Indien je behoefte hebt aan specifiek juridisch advies, raden we aan om contact op te nemen met een advocaat. Je kunt ons contactformulier op onze website gebruiken voor verdere vragen of om een juridische professional te raadplegen.