Handelingsbekwaamheid
Wanneer iemand in Nederland 18 jaar wordt, wordt deze persoon handelingsbekwaam. Hierdoor kan deze persoon zelfstandig een contract aangaan, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een voertuig of het treden in het huwelijksbootje. Dit betekent ook dat die persoon vanaf dat moment de volledige verantwoordelijkheid draagt over zijn of haar acties. Voor sommige mensen blijkt dit in de praktijk niet haalbaar. Voor deze mensen bestaat, onder meer, het bewind.
Maatregelen
In de wet zijn enkele reguleringen opgenomen waardoor deze mensen en hun vermogen worden beschermd, namelijk mentorschap, curatele en bewind. Curatele is een maatregel die in veel situaties te ingrijpend is. Indien dit het geval is, kan door de rechter bepaald worden dat het vermogen van deze persoon of een deel daarvan onder bewind komt te staan. Dit is met name relevant voor situaties waarin een persoon door een fysieke of mentale toestand niet in staat is de eigen (financiële) belangen zo goed als mogelijk te behartigen. Voorbeelden van dergelijke situaties zijn personen die tijdelijk of definitief moeten verblijven in een bejaardentehuis of een verplegingstehuis en zelf niet meer in staat zijn de financiële belangen te regelen.
Het verschil tussen curatele en bewind
Curatele en bewind kennen enkele verschillen waardoor beide termen van elkaar onderscheiden kunnen worden. Wanneer iemand onder bewind gesteld wordt, is deze persoon nog handelingsbekwaam. Dit betekent dat iemand die onder bewind staat zelf overeenkomsten kan aangaan. De onderbewindstelling ziet met name op een aantal of alle goederen. Wanneer iemand onder bewind gesteld is, is er vaak meer coöperatie tussen degene die onder bewind gesteld is en de bewindvoerder dan bij curatele. Wanneer iemand onder bewind gesteld is, kan dit ook het gevolg zijn van de fysieke toestand van een persoon. Bij curatele is dit over het algemeen niet het geval.
In welke situaties kan onderbewindstelling oplossing bieden?
Wanneer iemand gedurende een bepaalde periode niet meer in staat is de belangen op het gebied van vermogen goed of volledig waar te nemen als gevolg van een fysieke of mentale toestand, kan bewind de oplossing zijn.
Welke gevolgen brengt bewind met zich mee?
Bij bewind worden enkele of alle goederen onder bewind van de bewindvoerder gesteld. De betrokkene (de onder bewind gestelde persoon) kan en mag dan niet zelf beslissen over deze goederen. De bewindvoerder dient dan toestemming te geven.
Een voorbeeldsituatie
Sarah is onder bewind gesteld en haar oude collectie van zeldzame fietsen valt hieronder. Bij een beurs raakt Elza in gesprek met Sarah, waarbij Sarah een van haar fietsen te koop aanbiedt aan Elza. Elza besluit de fiets te kopen. Een paar weken later komt de bewindvoerder van Sarah, Petra, achter de verkoop van de fiets aan Elza. Petra is hier niet blij mee en vernietigt de koopovereenkomst tussen Elza en Sarah. De koopovereenkomst wordt ongedaan gemaakt, ondanks het feit dat Elza niet op de hoogte was en niet op de hoogte kon zijn van het feit dat Sarah onder bewind gesteld stond. Sarah moet het bedrag van de verkoop vergoeden aan Elza en Elza moet de antieke fiets teruggeven aan Sarah. Ook het behoud van de waarde van de onder bewind vallende goederen behoort tot de taken van de bewindvoerder.
Voorbeeldsituatie 2
Een huis kan ook onder bewind vallen. De bewindvoerder draagt dan de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het huis. De bewindvoerder kan nog meer macht uitoefenen. Zo bestaat er de mogelijkheid dat de bewindvoerder de beschikking heeft over de goederen die onder bewind staan, zowel met instemming van de onder bewind gestelde persoon als zonder instemming. Wanneer de instemming niet aanwezig is moet de kantonrechter toestemming geven voor het beschikken over deze goederen. Beschikken kan onder andere inhouden dat het betreffende vermogensbestanddeel (u kunt hier bijvoorbeeld denken aan een huis, een voertuig etc.) verhuurd of verkocht mag worden. Natuurlijk mag de bewindvoerder dit slechts doen wanneer deze handeling ter bescherming van het vermogen van de persoon die onder bewind gesteld is.
Gratis juridische hulp?
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde pro deo advocaat spoedig contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar op: 088 – 1810 380