Een bestuurlijke boete is een boete van een bestuursorgaan, zoals van de gemeente of van het UWV. Bestuurlijke boetes worden ook wel een administratieve boetes genoemd. Een bestuursorgaan handhaaft regels. Als iemand zich daar niet aan houdt, kan diegene een boete krijgen. Het is echter geen onderdeel van het strafrecht. In dit artikel vertellen wij u alles over de bestuurlijke boete. Wat is een bestuurlijke boete precies? Wie kan het opleggen? Waarom wordt het opgelegd? Hoe hoog is de boete? En wat nu te doen als u een bestuurlijke boete krijgt?
Wat is een bestuurlijke boete?
De strafrechtelijke boete is de meesten wel bekend. Niet alleen het Openbaar Ministerie of de politie leggen echter boetes op. Ook overheidsorganisaties (bestuursorganen) doen dit. Overheidsorganisaties moeten ook zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Als iemand een regel overtreedt of schendt kan de overheidsorganisatie een boete opleggen. Denk bijvoorbeeld aan het schenden van de inlichtingenplicht bij de bijstandsuitkering. Of als u regels van de algemeen plaatselijke verordening (APV) schendt. Maar wanneer is dan iets een overtreding? Een overtreding ontstaat wanneer men handelt in strijd is met de wet.
Wie kunnen een bestuurlijke boete opleggen?
Heel veel overheidsinstanties kunnen een bestuurlijke boete opleggen. Denk aan:
- Het UWV;
- De gemeente (het college van burgemeester en wethouders);
- De Nederlandsche Bank;
- De provincie;
- De Sociale verzekeringsbank;
- De Belastingdienst;
- De politie.
Dit is geen gelimiteerd rijtje. Er zijn nog veel meer overheidsdiensten die een boete mogen opleggen. De politie kan zowel strafrechtelijke als bestuurlijke boetes opleggen. Als u een verkeersovertreding maakt, is dit (soms) een bestuurlijke boete. Dit is het geval als u de Wet Mulder overtreedt. Dat doet u (o.a.) als u een snelheidsovertreding maakt, uw gordel niet draagt tijdens het rijden en door rood rijdt. U krijgt dan een boete via het CJIB.
Bestuurlijke boete Awb
Een overheidsorganisatie beslist zelfstandig tot het opleggen van een boete. Er komt geen rechter bij kijken. U vraagt zich misschien af waarom zij dit dan mogen. In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zijn wat wetsartikelen opgenomen waardoor het bestuursorgaan een boete kan opleggen. Een overheidsdienst kan een boete opleggen op grond van de wetsartikelen 5:40 tot 5:54 Awb. Hier kunnen zij ook nog bijzonders regels bij betrekken, zoals artikel 58 uit de Participatiewet (bijstand e.d.). Soms maakt een overheidsinstantie beleidsregels over het opleggen van boetes. In de Beleidsregels werkt het bestuursorgaan dan uit hoe zij met het opleggen van boetes omgaan.
Kan een bestuursorgaan nog meer dan boetes geven?
Ja, een overheidsorganisatie heeft verschillende middelen om te handhaven. Ook wel bestuurlijke sancties:
- Herstelsanctie;
- Bestraffende sanctie (bestuurlijke boete).
Herstelsancties
De last onder bestuursdwang en last onder dwangsom zijn herstelsancties. Als u een schuurtje neerzet en die blijkt verkeerd te staan, dan krijgt u een termijn om de schuur te slopen. Doet u dit niet dan zal de gemeente dit zelf gaan doen. Dit is de last onder bestuursdwang. Als u struiken hebt die over de openbare weg groeien, kan de gemeente u bevelen deze te snoeien. Voor elke week dat u dit niet doet, moet u een (dwangsom) boete betalen. Dat is de last onder dwangsom.
Bestraffende sanctie
De bestuurlijke boete is de bestraffende sanctie. Deze boete legt de overheid op wanneer iemand de wet overtreedt. Denk bijvoorbeeld aan het schenden van een inlichtingenplicht, het illegaal kappen van een boom of een caféhouder die niet de juiste vergunningen heeft.
Wat is de hoogte van de boete?
Volgens artikel 5:46 Awb bepaalt de wet wat de maximale hoogte is van een boete. Als alleen een maximum is bepaald zal het bestuursorgaan beoordelen welk bedrag past bij de overtreding. Het bestuursorgaan kan een lagere boete opleggen dan is vastgesteld in de wet als er bijzondere omstandigheden meespelen waardoor de boete lager uitvalt. Wij kunnen u dus niet zeggen hoe hoog een boete in het algemeen is. Hoe hoog de boete is, verschilt per overtreding.
Wat kunt u doen tegen een bestuurlijke boete?
Als u het niet eens bent met de boete, kunt u in bezwaar. Bezwaar is een schriftelijke procedure bij het bestuursorgaan dat u de boete heeft opgelegd. U geeft daarin aan waarom u het niet eens bent met de boete. U vraagt of het bestuursorgaan wil afzien van het opleggen van de boete of deze tenminste wil matigen. Met matigen bedoelen we de boete verlagen. Geeft het bestuursorgaan u geen gelijk? Dan kunt u nog naar de bestuursrechter. Dat heet ‘in beroep gaan’. Lees hier alles over bezwaar en beroep!
Hulp nodig?
Voor bezwaar of administratief beroep heeft u geen advocaat nodig. Maar het kan wel handig zijn. Een advocaat weet immers veel van het bestuursrecht! En kan u helpen met uw bestuurlijke boete. Ziet u op tegen de kosten? Dat hoeft niet! Als u een toevoeging (pro deo) kunt krijgen, betaalt u alleen een eigen bijdrage. U heeft dan dus een erg goedkope advocaat. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? De advocaat kan het geschil voor u aanmelden bij uw verzekeraar. Dan kost het u niks, of alleen een eigen risico. De advocaat kan u anders bijvoorbeeld bijstaan voor een vaste prijs. Kortom, er zijn veel mogelijkheden. Lees ook even deze pagina, dan weet u alles over de kosten van deze advocaat van onvermogen.
Wilt u een advocaat? Bel dan naar 088 1810 380 of vul het contactformulier in.
Bestuursrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in bestuursrecht zaken.
Veelgestelde vragen bestuurlijke boete
Hoe hoog is een bestuurlijke boete?
Hoe hoog een bestuurlijke boete is, verschilt per overtreding en per wet. De ernst van de overtreding is hierbij mede bepalend voor de hoogte van de boete. In de tabel hieronder vind je de hoogtes van de boetes afhankelijk van de wetgeving.
Wetgeving | Boetebedragen per overtreding variëren van: |
Warenwet | 525 euro tot 820.000 euro |
Tabakswet | 450 euro tot 450.000 euro |
Geneesmiddelenwet | 450 euro tot 450.000 euro |
Wet Gewasbeschermingsmiddelen en biociden | 50,00 euro tot 820.000 euro of, als dat meer is, 10% van de jaaromzet |
Gezondheids- en welzijnswet voor dieren | 500 euro tot 2.500 euro |
Wet dieren | 500 euro tot 820.000 euro of als dat meer is, 10% van de jaaromzet |
Waarom bestuurlijke boete?
Het bestuursorgaan heeft door de bestuurlijke boete de mogelijkheid om de naleving van wettelijke verplichtingen effectief en efficiënt te handhaven.
Kan een gemeente een boete opleggen?
Een gemeente is bevoegd een boete op te leggen voor een aantal overtredingen van de APV. Uitzondering hierop zijn feiten uit de AMvB.
Wat is het verschil tussen een bestuurlijke boete en een bestuurlijke strafbeschikking?
Een bestuurlijke boete is geen strafrecht, waardoor het niet op uw strafblad komt. Een strafbeschikking is dit daarentegen wel en komt daardoor meestal ook wel op het strafblad.
Geef een reactie