Wanneer jouw werknemer besluit om jouw arbeidsrelatie (dienstverband) te beëindigen met goedvinden van beide kanten, is het verstandig om de afspraken die je gemaakt hebt vast te leggen in een zogeheten beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst.
Deze beëindigingsovereenkomst kan van belang zijn omdat:
- er na de beëindiging van het dienstverband nog een discussie kan ontstaan met jouw werkgever wat er nu precies is afgesproken.
- je deze bij het aanvragen van een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) vaak ook nodig hebt.
Wat staat er in een beëindigingsovereenkomst?
Een beëindigingsovereenkomst kent geen specifieke vormvereisten. De inhoud van een zo’n overeenkomst is natuurlijk per geval anders. Echter zijn er een aantal onderwerpen die in alle beëindigingsovereenkomsten voorkomen:
De vergoeding voor het ontslag
Een dergelijke ontslagvergoeding wordt in de overeenkomst opgenomen wanneer hier afspraken over gemaakt zijn. Het kan echter ook voorkomen dat een (oud) werknemer niet een vaste vergoeding krijgt, maar een aantal maanden salaris doorbetaald krijgt en daarvoor geen werk hoeft te verrichten.
Een pro-forma ontslagprocedure
Het kan in een aantal gevallen voorkomen dat een pro-forma ontslag van belang is voor het ontvangen van een WW-uitkering. Echter tegenwoordig is dit niet meer vaak het geval. Wanneer dit wel nodig is, wordt ook dit opgenomen in de overeenkomst.
De finale- of eindafrekening
De werkgever kan in een beëindigingsovereenkomst vastleggen wat er nog afgerekend dient te worden aan het einde van het dienstverband. Hierbij gaat het om vakantietoeslagen, ongebruikte vakantiedagen, een eventuele dertiende maand etc.
De relatiebedingen of concurrentiebedingen
In een beëindigingsovereenkomst kan uiteengezet worden hoe de concurrentiebedingen of relatiebedingen gelden na afloop van het dienstverband en of deze ook in stand blijven. Een concurrentiebeding is een onderdeel van een arbeidsovereenkomst. Hier staat bijvoorbeeld in dat een werknemer na afloop van het dienstverband een periode niet voor de concurrent mag werken. Er kan ook in staan dat hij bestaande klanten niet mag meenemen naar zijn nieuwe werkgever. Hier worden afspraken over gemaakt.
Het vrijstellen van de werkzaamheid
De werkgever kan afspraken met je maken zodat het duidelijk is of je door moet werken na de ontslagdatum. Hij kan je ook een vrijstelling van arbeid verstrekken na de ontslagdatum.
Eventuele getuigschriften en/of referenties
Je kunt afspreken dat je werkgever een referentie opstelt zodat je een nieuwe baan kunt zoeken.
Geheimhoudingsverklaringen
Een werkgever zal vaak bij een beëindigingsovereenkomst een geheimhoudingsverklaring op willen nemen. Met een dergelijke clausule wordt voorkomen dat de werknemer de ontslagregeling met derden of collega’s bespreekt.
De eigendommen van het bedrijf
In een beëindigingsovereenkomst kan een beding worden opgenomen wat er na het einde van het dienstverband met de bedrijfseigendommen worden gedaan. Hierbij kan gedacht worden aan een auto van de zaak, de werktelefoon, sleutels etc.
Finale kwijting
In de vaststellingsovereenkomst kan een bijzondere bepaling worden opgenomen, namelijk of er een finale kwijting verleend wordt. Wanneer er finale kwijting wordt verleend dan kunnen de partijen na het tekenen van de overeenkomst niet achteraf nog vorderingen instellen tegen elkaar.
De zaak is dan ook volledig afgedaan en kan niet opnieuw ‘opengebroken’ worden. Werkgever er werknemer vallen elkaar op die manier in de toekomst over de betreffende zaak niet meer lastig.
Wie stelt de overeenkomst op?
Een beëindigingsovereenkomst tussen werkgever en werknemer wordt gebruikelijk door de werkgever opgesteld. Dit kan al dan niet door diens advocaat gebeuren. Men moet in ogenschouw nemen dat wanneer een vaststellingsovereenkomst gepresenteerd wordt aan de werknemer, hier dingen in kunnen staan die voordeel voor de werkgever opleveren.
Wanneer de werkgever je een conceptversie toestuurt, is het verstandig een advocaat in te schakelen die je kan helpen de overeenkomst te beoordelen.
Juridische hulp
Wil je in bezwaar of beroep gaan en heb je hier hulp bij nodig? Schakel via het onderstaande contactformulier één van onze juristen in voor juridische hulp.