Bedrijfsruimte staat in het huurrecht. Het betreft een gebouwde, onroerende zaak of een gedeelte daarvan. Verder is nog vereist dat dit gebouw (of deel daarvan) bestemd is voor het uitoefenen van een bedrijf in de zin van een winkel, horeca of een ambacht. Ook is een vereiste dat dit gebouw of tenminste een ruimte van het gebouw toegankelijk is voor het publiek. Het winkelend publiek dient vanuit deze ruimte rechtstreekse levering van bepaalde zaken of dienstverlening te kunnen genieten. Meer over wat een onroerend goed is, leest u hier.
Inhoud
290-bedrijfsruimte
Dit noemt men ‘290-bedrijfsruimte’. Het is namelijk een verwijzing naar de wettelijke bepaling (opgenomen in het Burgerlijk Wetboek).
Bescherming huurder
De huurder van een dergelijke bedrijfsruimte geniet aanvullende regels omtrent de verhuur ter bescherming. Dit volgt als reactie op vergaande vereisten voor de uitoefening van bedrijf. Die zijn namelijk gebonden aan bepaalde locaties vanuit andere wetgeving, bijvoorbeeld vanuit economische opzicht. Dit soort huurders genieten dus vergaande bescherming. De verhuurder kan niet in alle zelfde gevallen de overeenkomst ontbinden als bij de niet-bedrijf voerende huurder mogelijk is.
Duur
Het uitgangspunt van de huur aan een persoon die daar een bedrijfsruimte van zal maken is vijf jaar plus nog eens vijf jaar. Een verhuurder kan vervolgens na verloop van de toepasselijke termijn het contract opzeggen aan de hand van een wettelijke grond.
Verhogen huurprijs
Naast de beëindiging van het huurcontract, kent de wet ook redelijk dwingende regelgeving omtrent verhogingen van de huurprijs. Op verschillende punten daaromtrent kan dan niet van de regel van de wet worden afgeweken.
230a-bedrijfsruimte
Het kan ook zo zijn dat er onroerend goed is dat niet onder artikel 290 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek valt. Denk hierbij aan een kantoorruimte. Deze ‘overige ruimtes’ noemt men 230a-bedrijfsruimtes, aangezien zij onder artikel 230a van boek 7 vallen.
Gratis juridische hulp?
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde pro deo advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380.