Het Advies- Meldpunt Kindermishandeling (hierna: AMK) is actief op het gebied van kindermishandeling. Bij het AMK kan je een anonieme melding van kindermishandeling doen. Hierbij geeft het AMK adviezen omtrent situaties waarin mogelijk sprake is van vormen van kindermishandeling. Daarnaast komt het ook met oplossingen voor hulp aan zowel kinderen als ouders. Om deze adviezen en oplossingen te geven, doet het hier ook zelfstandig onderzoek naar. Het is een belangrijke organisatie ten behoeve van de kinderbescherming in Nederland. Het wordt echter niet altijd zo ervaren.
De anonieme melding van kindermishandeling
Bij de meldprocedure die geldt binnen het AMK staat de anonimiteit van de meldende partij bekend als belangrijke waarborg. Dit betekent dat het voor iedereen mogelijk is om een melding te doen bij het AMK op anonieme basis. Deze laagdrempeligheid heeft als doel dat het zo makkelijk mogelijk is om een melding te doen.
Nadeel anonieme melding kindermishandeling
Hier staat echter een nadeel tegenover. Zo is er ook gemakkelijk de mogelijkheid om onschuldige ouders en hun kind(eren) lastig te vallen met foute meldingen. Dit kan enorme gevolgen met zich meebrengen voor zowel de ouders als voor de kinderen.
Anonieme melding AMK achterhalen
Het ligt buiten discussie dat een organisatie zoals het AMK gewenst is binnen de samenleving. Echter is het nu zo dat de waarborg van anonimiteit van de melder, geen ruimte overlaat voor de waarborg van respect voor de ten onrechte beschuldigde ouders. De anonimiteit zorgt er namelijk voor dat de desbetreffende ouders geen weet zullen krijgen van de identiteit van de melder. Het is dus onmogelijk om de identiteit van de persoon die de melding doet te achterhalen.
Wettelijke gevolgen kwaadwilligheid
Een ongerechtvaardigde anonieme melding van kindermishandeling heet ook wel een melding vanuit kwaadwilligheid. Een dergelijke melding vanuit kwaadwilligheid kan wettelijke gevolgen met zich meebrengen. Zo staat er de mogelijkheid open tot civiele wegen. Denk dan aan de mogelijkheid van onrechtmatige daad of smaad en laster.
Weinig kans van slagen
Desondanks is er weinig kans dat de dader zal worden gepakt, doordat de anonimiteit van de melder hieraan in de weg staat. De waarborg van de anonimiteit van het AMK kent namelijk wettelijke ondersteuning waardoor ook de rechter met lege handen komt te staan.
Rechtspraak anonieme melding kindermishandeling
Uit de rechtspraak blijkt tevens dat er verschillende pogingen zijn gedaan door ouders jegens een dergelijke melding. Zij gingen dan naar de rechter met de hoop om de identiteit van de meldende partij te achterhalen. Dit ging zonder succes. Daarnaast is er ook een zaak geweest waarbij de ouders wisten wie de melding gedaan had, ook hier ging de rechter niet in mee.
Gratis juridische hulp?
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde pro deo advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380.
Familierecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Utrecht. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in familierecht zaken.
Meer weten over familierecht?
Leer meer over o.a.
Veelgestelde vragen anonieme melding kindermishandeling
Wanneer gaat het om kindermishandeling?
Wat doet de politie bij kindermishandeling?
Zodra de melding bij de politie is gekomen komt deze in actie. Er wordt allereerst geluisterd naar de melder, het kind of de kinderen en met de ouders. Vervolgens wordt gezocht naar een oplossing. Wanneer de politie zich zorgen maakt over de veiligheid van de kinderen, zal er een melding bij Veilig Thuis gedaan worden. Is de situatie voor de kinderen te gevaarlijk volgens de politie, dan zal de politie direct ingrijpen.