Aangifte doen bij huiselijk geweld als je partner dementie heeft
Wanneer er sprake is van huiselijk geweld, kan dit voor veel mensen een ingrijpende en moeilijke situatie zijn. Dit geldt des te meer als je partner lijdt aan dementie. In Nederland zijn er specifieke overwegingen en stappen die je kunt nemen in deze complexe situatie.
1. Begrijp de situatie
Het is belangrijk om te beseffen dat dementie invloed heeft op het gedrag en de mentale toestand van je partner. Dit kan leiden tot agressie of ongepast gedrag, maar het is ook cruciaal om te erkennen dat deze gedragingen voortkomen uit de ziekte en niet altijd vanuit een kwade opzet.
2. Veiligheid voorop
Als je jezelf of anderen in gevaar voelt, is het van groot belang om je veiligheid voorop te stellen. Dit kan inhouden dat je tijdelijk de woning verlaat of hulp inschakelt van vrienden, familie of professionele hulpverleners.
3. Documenteer de incidenten
Houd een gedetailleerd verslag bij van de incidenten van huiselijk geweld. Noteer data, tijden, wat er is gebeurd en eventuele getuigen. Dit kan waardevolle informatie zijn als je besluit om aangifte te doen.
4. Neem contact op met hulpinstanties
5. Aangifte doen
Als je besluit om aangifte te doen bij de politie, kun je dit doen via het algemene nummer van de politie of door naar het dichtstbijzijnde politiebureau te gaan. Wees duidelijk over de situatie en geef aan dat je partner aan dementie lijdt. Dit kan invloed hebben op hoe de politie de situatie beoordeelt en welke maatregelen er worden genomen.
6. Juridisch advies
Het kan nuttig zijn om juridisch advies in te winnen, vooral gezien de complexiteit van de situatie. Een advocaat kan je helpen om je rechten en plichten te begrijpen en kan je bijstaan in het proces.
Als je twijfelt over de stappen die je moet nemen of als je vragen hebt over je specifieke situatie, overweeg dan om contact op te nemen via het contactformulier op onze website. Een advocaat kan je verder helpen en adviseren over de beste aanpak.